Jumaat, 16 Julai 2010

Akidah, Iman, Takwa, Islam, Akhlak : Satu Formulasi.

Melalui pengamatan penulis, segala apa yang kita pelajari mengenai istilah dalam memahami akidah sebenarnya saling berkait antara satu sama lain. Maka benarlah kata Allah yang telah berfirman;

“Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman. Orang-orang yang khusyuk dalam solat mereka. Dan yang berpaling daripada perkara sia-sia. Dan yang mengeluarkan zakat. Dan yang memelihara kemaluan mereka. Kecuali terhadap isteri-isteri mereka atau hamba yang mereka miliki, maka sesungguhnya mereka dalam hal ini tiada tercela. Maka barangsiapa mencari yang disebalik itu, maka mereka itulah orang-orang yang melampaui batas. Dan orang-orang yang memelihara amanah-amanah dan janji-janji mereka. Dan orang-orang yang memelihara solat mereka. Mereka itulah orang-orang yang akan mewarisi. Yang akan mewarisi Syurga Firdaus. Mereka kekal di
dalamnya.”
(Al-Mu’minun: 111)

Jika kita lihat dan teliti ayat tersebut, segala perbuatan dan amalan di sebutkan secara berkait dan berturutan. Mungkin bukanlah semua perkara suruhan dan larangan di senaraikan dalam ayat di atas, namun cukup untuk kita berfikir bahawa amalan yang di sebutkan itu adalah perkara asas yang saling berkait dalam kehidupan dan akal kita sebagai manusia dalam menempuh kehidupan yang sementara ini. Penulis bukan hendak mengatakan akal melebihi Al-Quran, tidak sama sekali. Tetapi, penulis mengatakan bahawa akal manusia yang bertindak positif adalah selaras dengan panduan Al-Quran yang diturunkan, dan itu adalah benar.

Jika anda setuju dengan pendapat penulis, maka bersedialah untuk menerima pendapat penulis mengenai formula dan kata kunci yang akan penulis rencanakan ini. Sebelum ini, anda sudah membaca pendapat penulis yang menyatakan kata kunci bagi akidah ialah ‘pegangan’. Bagaimana pula dengan iman, takwa, islam dan akhlak? Setakat ini, penulis hanya akan menerangkan 5 perkara sahaja yang saling berkait rapat ini dalam menentukan kehidupan kita yang di redhai Allah.

Berikut ialah kata kuncinya;

Akidah = ‘pegangan’
Iman = ‘membenarkan/menyakinkan’
Takwa = ‘takut/patuh’
Islam = ‘jalan/haluan/cara’
Akhlak = ‘perilaku/amalan’

Penjelasannya, apakah seseorang manusia boleh hidup tanpa pegangan? Tidak bukan? Manusia memerlukan pegangan untuk bergantung hidup dalam menguruskan kehidupan. Tetapi persoalannya, apakah yang manusia perlu pegang? Apakah ‘haluan’ yang hendak dipegang itu? Haluan yang lurus? Haluan yang salah dan sesat? Islam ataupun Yahudi? Nasrani atau sembahan berhala? Jawapannya semestinya Islam, sebagai jalan yang perlu di pilih. Namun, adakah manusia yang memilih jalan Islam itu hanya sekadar memilih, tanpa ‘membenarkan dan meyakinkan’ jalan yang dipegang itu? Semestinya tidak. Jalan yang dipegang itu mestilah ‘di benarkan’ dengan iman, dan lebih cantik jika di laputi dengan ‘sifat takut’ iaitu takwa.

Natijahnya, perlunya ‘kegentaran’ dalam menghadapi perjalanan, akan membuatkan manusia lebih bersedia dan waspada dengan ujian, dan yang lebih penting, akan membuatkan manusia menjadi ‘patuh’ kepada suruhan dan larangan. Apabila manusia mempunyai sifat ‘yakin dan gentar’ pada satu masa yang sama, ianya boleh menguatkan pegangan manusia itu. Kerana itu wujudnya Rukun Iman sebagai elemen untuk membenarkan, meyakini dan mematuhi ajaran Islam. Pada pandangan penulis, dalam iman itu perlu ada takwa, dan dalam takwa perlu ada iman. Setelah ada pegangan, jalan, benar dan patuh, apakah manusia akan tetap melalui jalan yang dipegang itu tanpa persediaan? Tidak sekali. Susahlah manusia nanti di pertengahan jalan jika menghadapi ujian dan cabaran, bukan? Maka di situlah manusia perlukan ‘amalan’ sebagai bekalan dalam perjalanan tersebut.

Amalan itu ialah akhlak manusia di muka bumi ini, yang membezakan masuknya manusia antara syurga dan neraka. Maka, di situlah perlunya elemen asas iaitu Rukun Islam sebagai amalan wajib untuk manusia ‘amalkan’ dalam perjalanan kehidupan ini. Kata pujangga, ‘kehidupan merupakan satu perjalanan’. Benarlah ayat itu.

Bagaimana? Dapatkah anda lihat ianya mudah dan saling berkait? Penulis berpendapat, jika manusia tidak menitikberatkan perkara asas yang di sebutkan, manusia itu adalah manusia yang di label sebagai terseleweng akidahnya. Ini juga akan penulis rencanakan dalam entri seterusnya mengenai hubungan istimewa antara akidah dan akhlak, atau pegangan dan amalan sebagai kaedah untuk anda lebih memahami penyelewengan akidah itu sebagaimana rupa puncanya.

Sekian.

Tiada ulasan: